Titus Corlățean, într-un interviu pentru Der Standard: „Românii nu mai au ÎNCREDERE în Austria” / Ce vrea să facă fostul ministru de Externe

Titus Corlățean, într-un interviu pentru Der Standard: „Românii nu mai au ÎNCREDERE în Austria” / Ce vrea să facă fostul ministru de Externe
Titus Corlățean: „Românii nu mai au încredere în Austria” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 19/02/2023, 15:08

Înaintea unei vizite la Viena, programată pentru săptămâna viitoare, senatorul Titus Corlățean a oferit un amplu interviu publicației austriece Der Standard. În contextul în care cancelarul Karl Nehammer a votat împotriva aderării noastre la Spațiul Schengen, Corlățean arată că românii și-au pierdut încrederea în Austria.

Sau cel puțin nu mai este la același nivel ca în anii trecuți, arată senatorul social-democrat.

Corlățean: „Am fost respinși de Austria deși îndeplinisem toate condițiile”

Fost ministru de Externe, Titus Corlățean merge la Viena pentru a găsi modalități de ieșire din criza pe care a provocat-o cancelarul Nehammer prin blocarea accesului României la piața Schengen.

Întrebat de jurnaliștii austrieci care este situația în țară după votul Vienei, Titus Corlățean a răspuns: „România s-a aflat într-o situație paradoxală. Am fost respinși de Austria deși îndeplinisem toate condițiile.

Aș dori să subliniez că migranții ilegali nu vin prin România. Și dacă cineva continuă să asocieze refugiații ucraineni cu migrația ilegală, atunci acea persoană este fie neprofesionistă, fie dezonorantă. De asemenea, este o prostie să crezi că un migrant care vine din Serbia sau Croația ar merge apoi spre est și apoi ar urca în nord, până în România. De ce ar trebui să se plimbe în loc să meargă direct spre vest, prin Ungaria?”.

Cu toate acestea, acum căutăm la Viena o cooperare la nivel de parteneriat pentru a defini o foaie de parcurs pentru aderarea la Schengen anul acesta, chiar dacă una în doi pași”.

Chestionat cu privire la cei doi pași la care face referire, senatorul român a explicat: „Aderarea la Schengen ar putea începe cu unele dintre granițe, precum aeroporturile și frontierele maritime. După aceea, să urmeze o perspectivă clară pentru frontierele terestre, mai ales din cauza obiecțiilor austriece cu privire la granița cu Bulgaria. Dar ar fi o greșeală pentru noi toți dacă am continua cu discursuri paralele, de exemplu dacă cancelarul austriac și ministrul de Interne ar continua să se certe pe orice temă legată de Schengen.

Știm care este realitatea, care nu este acceptată de guvernul austriac din motive politice. Dar acum avem nevoie de o înțelegere comună – trebuie să rezolvăm problema și să construim punți”.

Cu cine se întâlnește Titus Corlățean la Viena

Cu ocazia vizitei sale la Viena, Titus Corlățean nu se va întâlni cu niciun reprezentant al guvernului austriac.

Am contacte cu parlamentarii, dar nu ne putem întâlni cu nimeni de la guvern. Ministerele în cauză nu sunt disponibile pentru delegația noastră din diverse motive, cum ar fi alte obligații. Nu sunt obișnuit cu o asemenea reținere. Austria ar trebui să aibă un interes să mențină relații bune cu o țară în care s-a investit mult capital austriac și unde se fac profituri”.

Totuși, senatorul PSD le reamintește austriecilor că „marele partid de guvernământ (n.r. – al premierului Nehammer) a folosit în mod imoral România pentru jocul politic intern înaintea alegerilor provinciale din Austria Inferioară, dar nici măcar nu și-a atins scopul făcând acest lucru. A pierdut majoritatea, în timp ce alimentează extrema dreaptă din Austria și pune în pericol un parteneriat, inclusiv economic, cu o țară cheie.

Ne-am pierdut încrederea în parteneriatul cu Austria. Dincolo de pagubele din cadrul establishment-ului politic, cel mai rău lucru este sentimentul de umilire pentru societatea românească. România este o țară latină. Poate nu reușim să ne concentrăm ca nemții și austriecii când vine vorba de gestionarea emoțiilor.

În plus, românii care locuiesc în Italia și Spania care trec granițele de cel puțin două ori pe an continuă să aștepte zile în șir”.

Corlățean remarcă „o lipsă de onestitate” din partea austriecilor

Există două condiții importante într-o relație bilaterală: predictibilitatea și onestitatea.

Austria a confirmat sprijinul pentru intrarea României la Schengen de peste 20 de ori anul trecut, inclusiv pe 16 noiembrie la Forumul de la Salzburg. Dar a doua zi totul a fost radical diferit. Asta este opusul previzibilității și o lipsă de onestitate.

Sunt politician, pot să înțeleg că sondajele și alegerile sunt importante, dar măcar ai putea să-l suni pe partener și să-i spui: «Uite, prietene, avem o problemă»”, a transmis senatorul român.

În mesajul său, fostul ministru de Externe vorbește și despre mișcările anti-europene care „acum cresc puternic. Există, de asemenea, riscul ca firmele și investițiile fi vătămate în ambele țări. În mediul geostrategic actual, cu acest război teribil și consecințele sale, nu avem nevoie de daune suplimentare. Companiile austriece din România au declarat în unanimitate că nu vor să fie asociate cu vetoul Schengen. Oamenii încep să pună întrebări de genul: și-a îndeplinit o companie mare toate obligațiile când a avut loc privatizarea companiei românești de petrol și gaze? Achită taxele integral?”.

În încheierea interviului acordat Der Standard, Titus Corlățean le reamintește austriecilor că „România a primit 3,5 milioane de refugiați ucraineni și gestionează exporturile de cereale din Ucraina; 12 milioane de tone au fost transportate prin portul Constanța. Este vorba despre securitatea oamenilor din regiune, pe care o protejăm împreună cu aliații NATO.

Un politician responsabil ar trebui să înțeleagă că nu are rost să rănești o astfel de țară. Am auzit că o industrie pierde 200 de milioane de euro pe lună pentru că nu am putut adera la zona Schengen.

Nu știu dacă mai avem un partener în Viena astăzi. Aceasta este întrebarea principală pe care o voi pune la Viena”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?